Even voorstellen, Leon Hermans...In 1951 ben ik in Eindhoven geboren, maar inmiddels woon ik reeds vele jaren in hartje Rotterdam, (te) ver van de natuur.

Vanaf mijn jeugd heb ik al gefotografeerd, van boxje tot spiegelreflex en middenformaat maar naarmate het werkzame leven meer tijd opeiste is dat meer en meer in een dip geraakt. Na geruime tijd als wetenschappelijk onderzoeker in de industrie actief te zijn geweest, heb ik rond de eeuwwisseling het roer omgegooid, en ben me intensief met fotografie gaan bezighouden. Fotografisch ben ik overigens autodidact.

In tegenstelling tot het geijkte rechthoekige formaat wat standaard in de natuurfotografie gebruikt wordt, werk ik meestal met het vierkant. Voor mij is dat een meer "beschouwend" formaat. Dat heeft een eigen intimiteit en iets integers. Ik ben een sfeerfotograaf, dat is mijn stijl en daar past mijn apparatuur bij. Dieren zul je tussen mijn beelden niet zoveel aantreffen. Landschap, detail en abstracte beelden zijn mijn favorieten.

Het komt in het huidige digitale tijdperk misschien ouderwets over, maar ik werk (vooralsnog) analoog, dus zonder digitale hulpmiddelen. Voor mijn stijl en onderwerpskeuze leent het digitale zich zeker ook, maar het heeft voor mij nog niet voldoende meerwaarde. Daar komt bij dat ik met een groter opnameformaat werk, wat de gedetailleerdheid en de kleurdiepte, met name in projectie, zeer ten goede komt.

Voor de geïnteresseerden in de techniek, ik werk met Hasselblad met optiek van 38 to 500 mm.

Als een der weinigen nog, druk ik mijn werk af op het duurzame, lichtechte en bijzonder briljante Cibachrome materiaal, tegenwoordig Ilfochrome Classic genoemd. Dit wordt in eigen atelier verwerkt voor verkoop en exposities in galeries. Het werk wordt in een gelimiteerde oplage verkocht, naar wens op aluminium, Reynobond┬ę of ingelijst.

Ik ben lid van het Natuurfotografengilde en CameraNatura, de natuurgroep van de Fotobond.

Sinds 2002 exposeer ik mijn werk.

Taal / Language: NEDERLANDS / ENGLISH | CONTACT