TOPFOTO 008 | Rio Tinto Overzicht |
Als je in de Spanje-galerie van m'n site kijkt, zie je een flink aantal roodgeel getinte opnamen. Deze zijn genomen bij de Rio Tinto, waar ik inmiddels vaak heb rondgestruind. De Rio Tinto – in het Nederlands 'Rode Rivier' – ligt in zuidwest Spanje en heeft zijn oorsprong in het mijngebied met dezelfde naam.
Vanaf de Romeinse tijd en wellicht nog eerder vond hier op uitgebreide schaal winning plaats van edele metalen. De uitspoeling van de ertsen en de toegepaste chemicaliën resulteerden in een grote hoeveelheid in het water opgelost zuur en zouten, met name van ijzer. Dit geeft het water zijn typisch rode kleur.
De concentratie van de verontreiniging varieert sterk. In droge perioden is de rivier lokaal donkerrood. In natte perioden en dichtbij zijriviertjes met helder water, is het aanmerkelijk lichter van tint en is er soms algengroei. Dit levert een grote schakering in kleuren en patronen op. Van een afstand ziet het er allemaal nogal vervuild uit; in detail kan het echter fascinerende platen opleveren. De mijnen zijn inmiddels al jaren gesloten. Een deel ervan is tot nationaal park verklaard. De aparte kleuren zullen echter nog vele jaren blijven, temeer daar de verontreiniging waarschijnlijk een deels natuurlijke oorsprong heeft.

Ik fotografeer graag details. De plaat die je hier ziet heb ik vorig jaar op een avond in het begin van de zomer gemaakt. Zware onweersbuien hingen al enkele dagen boven het gebied, waardoor er veel watertoevoer was en dus een grotere verdunning. Tijdens de opname zie je het water wild om je heen stromen, en je kunt je niet voorstellen hoezeer het uiteindelijke resultaat verschilt van wat je ter plekke ervaart. De belichtingstijd van enkele seconden gaf hier een heel mooie, rustige sfeer.

Hasselblad 150mm f/32 + pola, Velvia 50
Taal / Language: NEDERLANDS / ENGLISH | CONTACT