TOPFOTO 010 | Vliegenzwam creatief Overzicht |
Paddestoelen zijn best fotogeniek en vaak gefotografeerd, maar ik vind het best moeilijk om er een artistiek beeld van te maken. Meestal worden het registraties waar men snel op uitgekeken is. Hier een poging om het anders te doen.
Deze plaat is afgelopen herfst gemaakt in het Frankenland in Midden-Zuid Duitsland. Na een periode met koud en nat weer troffen we er grote groepen vliegenzwammen aan in alle stadia. Het leukste vind ik de onverwachte details. Gewoon richten die camera en door de zoeker kijken wat het oplevert. Ik heb een kleinere camera gebruikt waarmee het gemakkelijk is vanonder de paddo omhoog te fotograferen. De compositie is natuurlijk erg belangrijk, maar het diafragma zeker ook. Door een relatief grote lensopening krijg je vaak een wat abstracter beeld, het probleem is wel of er nog voldoende scherpte overblijft. Daarom maak ik in zo’n geval een flinke serie met verschillende openingen.
Uiteraard geven zulke opnamen altijd discussies over de selectieve scherpte en of, in dit geval, het groen van het bos rechtsonder er wel bij hoort (voor mij wel). Maar het mooist hier vind ik wel de aparte lichtval door dat 'slakkengat' in de hoed.

Panasonic Lumix GX1, Olympus 50mm f/2 macro, f/2.8
Taal / Language: NEDERLANDS / ENGLISH | CONTACT | Webdesign: Intuïtief | Creatief